Opis | |
---|---|
|
InfraLUM FT-10 jest uniwersalnym spektrometrem bliskiej podczerwieni, przeznaczonym do laboratoryjnych analiz próbek żywności, ziarna, mąki, składników pasz, mleka w proszku i in. Analizator sterowany komputerem w ciągu 3-4 min automatycznie wykonuje oznaczenie podstawowych parametrów próbki: wilgotności, zawartości białka, tłuszczu, cukrów, błonnika, skrobi, włókna, soli i innych. Pozwała to oszacować również inne właściwości produktów, na przykład wartość kaloryczną lub zdolność ziarna do kiełkowania
Zasada działania
Analiza polega na skanowaniu, zapisie widma absorpcji próbki w bliskiej podczerwieni i następnie obliczeniu zawartości oznaczanych składników przez wchodzące w skład kompletu przyrządu oprogramowanie. Przed rozpoczęciem pomiarów analizator jest kalibrowany według referencyjnych analiz chemicznych odpowiednich próbek.
Pracą analizatora steruje oryginalne oprogramowanie SpectraLUM Pro, które sprowadza obsługę przyrządu do wyboru potrzebnych poleceń z kolejno wyświetlanych menu. Pozwała ono również na budowanie baz danych, przygotowywanie, kontrolę i modyfikacje modeli kalibracyjnych. Większość próbek nie wymaga żadnego przygotowania do analizy, niektóre produkty muszą być uprzednio rozdrobnione lub zmielone. Analizy rutynowe może wykonywać niewykwalifikowany operator.
Podstawowe dane techniczne | |
---|---|
Zakres długości fal | 14000 – 8000 cm-1 |
Z walidowaną charakterystyką metrologiczną | 14000 – 5000 cm-1 |
Rozdzielczość | 1, 2, 4, 8, lub 16 cm-1 |
Dokładność ustalenia liczby falowej | 0.01 cm-1 |
Dokładność fotometryczna | < 0.1% T |
Źródło emisji | żarówka halogenowa |
Detektor | fotodioda krzemowa |
Rozdzielacz wiązek | Si/SiO2 |
Zasilanie | 110/220 V, 110 W (210 W podczas rozgrzewania) |
Wymiary i masa | 580x515x295 mm, 37 kg |